Hirdetés
  Alakformálás másképp

Egészséges táplálkozás könnyedén

2009. augusztus 4., kedd 00:00

Az egészséges táplálkozás előnyeivel - hála a széleskörű tájékoztatásnak - az emberek többsége már tisztában van. De fogalmunk sincs arról, hogy a gyakorlatban hogyan alakíthatnánk ki az új szokásokat. Ebben segítünk most!

Hirdetés

De miből is áll az a bizonyos helyesen összeállított étrend, amely számos betegség, köztük az elhízás megelőzésében is bizonyítottan hatásos?

Az egészséges táplálkozás vezérelvét úgy lehetne megfogalmazni, hogy felejtsd el az ártalmas és a műételeket, iktass be és fogyassz naponta minél több alkalommal rostban gazdag zöldséget, gyümölcsöt és gabonát. Ezek amellett, hogy segítik az emésztést, kimosnak több salakanyagot a szervezetünkből, így hatékonyabban tud dolgozni a szervezet méregtelenítő funkciója. És ne feledkezzünk el a tejtermékekről sem. Minden nőnek tudnia kellene arról, hogy kalciumraktárának feltöltéséhez meg kellene ennie vagy innia naponta 10 dkg sajtnak vagy túrónak megfelelő tejterméket.

Könnyen betartható tippek a változtatáshoz

  • Étrended változatos legyen: egyél gyümölcsöt, zöldségfélét, főzeléket, halat, barna kenyeret. Rendkívül magas a száraz hüvelyesek rosttartalma, és jelentős a kukorica, zöldborsó, petrezselyemgyökér rostértéke is. A nyers gyümölcs vagy zöldség mindig magasabb rosttartalmú, mint a főtt.
  • A fehér kenyeret cseréld le barna kenyérre. A teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér tartalmazza a gabona héját is, ezért magasabb a rosttartalma.
  • A finomított fehér lisztből készült termékek helyett részesítsd előnyben a Graham-, kukorica-, tönköly- vagy rozslisztből készülteket.
  • Tésztafélék közül is válaszd a teljes kiőrlésű lisztből vagy durumlisztből készültet.
  • Ügyelj arra, hogy egy-egy étkezés alatt megegyél legalább 3-4 gramm rostot!
  • Fehér rizs helyett használj barna rizst, mivel ennek magasabb a rosttartalma.
  • Az alacsonyabb rosttartalmú élelmiszereket dúsítsd különböző korpákkal (búzakorpa, zabkorpa) és gabonapelyhekkel (rozs-, zab-, kukoricapehely).
  • Együnk kevesebb zsíros ételt.
  • Konyhatechnikai eljárások közül a gőzben főzést, a párolást részesítsd előnyben, vagy készítsd ételeidet fóliában, sütőzacskóban, római tálban.
  • Mellőzzük a rántást, a habarást. A levest, főzeléket sűrítsd önmagával vagy kukoricakeményítővel.

Építs piramist! Egyél rostot, teljes értékű gabonát!

Egészségünk megóvása érdekében 6-11 egységnyit kellene fogyasztani teljes értékű gabonákból, és nőknek mintegy 20 gramm, férfiaknak 30 gramm rostos anyagot naponta.
Egy adag = 1 szelet, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, 1 db korpás vagy sokmagvas kifli, 5 dkg tarhonya, 5 dkg gabonapehely, 3 evőkanál müzli.
Néhány rostban gazdag élelmiszer: babfélék, borsó, alma, banán, citrusfélék, sárgarépa, árpa, zabpehely, búzakorpa, rozs, csonthéjas gyümölcsök.

Egyél zöldséget, gyümölcsöt!

A javasolt mennyiség mintegy 6-11 egység fogyasztása belőlük naponta. Zöldségből mindig egy kicsivel többet, mint a gyümölcsből. Fogyaszthatod frissen vagy párolva, esetleg főzeléknek elkészítve.
Naponta egyél meg 5-6 mennyiségű zöldséget, 4-5 egység gyümölcsöt.
Egy adag = 1 db paradicsom, 1 db paprika, 1 db sárgarépa, 1 db uborka, 10 dkg főzelék, 10 dkg főtt hüvelyes (lencse, bab, borsó), 10 dkg burgonya, 1 db alma, 1 db narancs, 1 db banán, 1 db őszibarack, 3 dkg aszalt gyümölcs, 2 dl natúr zöldség- vagy gyümölcslé.

Tejtermékek

Naponta 2-3 adagot kellene elfogyasztani belőle.
Egy adag = 2 dl tej, joghurt, kefir, aludttej, 5 dkg félzsíros túró, 5 dkg sajt.
Húsok, halak
Naponta 2-3 egység húst és 1 egység halat kellene fogyasztani.
Egy egység = 10 dkg nyers hús (sertés-, baromfi- vagy marhahús), 5 dkg sovány felvágott, 15 dkg hal.

A témáról részletesebben olvashatsz itt!

Egészséges táplálkozás könnyedén

Hozzászólások ()
Story Női Extra
Tévéműsor
00:00 Himnusz
00:30 Lola (12)
Hirdetés
Hirdetés

Sikertelen kapcsolódás
 
  • polc.hu
  • Online ár:
  • Ft
  • Eredeti ár: Ft
  • % megtakarítás
További könyvajánlatok:
  • Online ár: Ft
  • Online ár: Ft
  • Online ár: Ft