Hirdetés
  Joshi elbúcsúzott édesanyjától
  Így vélekednek Norbiról!

Művészlét és szenvedélybetegség

2010. május 20., csütörtök 15:00

Köztudott hogy a művészvilág tagjai, az alkotó emberek között mindig is gyakoribb volt a pszichés megbetegedés és a szerekkel való visszaélés aránya. Sokant azt gondoljuk, ez azért "általános", mert a hírességek úgy vélik, mindent megengedhetnek maguknak, ám lehet, hogy túlzott érzékenységük a probléma oka?

Hirdetés

A téma apropóját Stohl András ittasan elkövetett balesete szolgáltatja, de a probléma mindig aktuális. Előttünk áll egy ember, akinek - bár nagyot hibázott - a belső mozgatóját nem ismerjük. Elítéljük, kígyót-békát kiabálunk rá, és kijelentjük, velünk ez nem történhetne meg.
Tényleg biztosak lehetünk ebben? Tényleg van jogunk elítélni az alkoholistát, a depresszióst vagy éppen az öngyilkosokat? Hiszen sok esetben ők azok, akik művein felnőttünk, akik írásait olvasva újra és újra egy új világ nyílik ki számunkra, akiknek színészi játékai lenyűgöznek minket. Gondoljunk csak Ady Endrére, aki köztudottan ittasan vetette papírra legnagyobb gondolatait, vagy Csáth Gézára, aki az Ópium című novellájában konkrét élményeiről is mesél - képekben, fájdalmasan. 
De eszünkbe jut az élete végére megtébolyodott Csontváry Kosztka Tivadar vagy Van Gogh. József Attila depressziójából a magyar irodalom legszebb versei születtek, a Szabad ötletek jegyzéke pedig minden bölcsészhallgató kezében megfordult legalább egyszer.

Fotó: Playboy
Fotó: Playboy

Dr. Csides Katával arról beszélgettünk, mi lehet az oka annak, hogy a fent említett pszichés megbetegedések, és azok következményei nagyobb arányban fordulnak elő a művészembereknél. A pszichológus úgy véli, hogy a magyarázat egyrészt az agyféltekék működésében keresendő.
"Míg egy átlagember a bal agyféltekéjét aktivizálja jobban, addig a művészeknél többnyire a jobb agyfélteke dominál. Míg az előbbi a racionális, logikus, elemző funkciókért, az utóbbi a színek, formák, képek látásáért, a kreativitásért és a szimbolikus látásért felel" - mondta el Csides Kata. - "A művészek ezáltal másként látják a világot, de mivel az emberek nagy részénél a bal agyfélteke dominál, a legtöbben úgy érzik, nem értik meg őket. A 'megnemértés' pedig előbb-utóbb stresszhez vezet, amit szerekkel próbálnak oldani, vagy betegség alakul ki náluk. Az is előfordul, és leginkább a zenészvilágban, hogy az alkotói válságon való átsegítés része az alkohol vagy drog."

A StoryOnline asztrológusa szerint a művészi hajlam és a szerfogyasztásra való affinitás azonos gyökerekre eredeztethető vissza. A mámor, az erőteljes szimbolikus látásmód, az alkotó tevékenység ugyanahhoz az 'analógiás' lánchoz tartozik. Ebben az értelemben a művészi létnek nem oka és nem következménye a szenvedélybetegség - ez a kettő ugyanannak a princípiumnak más-más megnyilvánulási formája. Ugyanakkor a Halak jegyű vagy erős neptunuszi hatással bíró emberek - mint például Stohl András - a legfogékonyabbak a szerfogyasztásra, de közülük kerül ki a legtöbb művész is.

Fotó:rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence
Fotó:rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence

Stohlon kívül azonban több magyar hírességről tudjuk, hogy gondjai akadnak az alkohollal. Hujber Ferenc maga vallotta be, hogy bár gyermeke megszületése óta ritkábban, de olyakor még mindig a pohár fenekére néz.

Önpusztító élete miatt került kórházba Som Lajos. A legendás zenész bevallotta, hogy alkoholgondjai vannak, életformája betegségbe torkollott, de a szenvedélybetegséggel vívott csatát a tavaly elhunyt Flipper Öcsi is.

Albert Györgyi sem rejtette soha véka alá, hogy súlyos alkoholproblémái vannak. Az újságírónő egyébként azt vallotta, hogy az alkoholizmus genetikailag kódolt, és azt állította, hogy soha nem lehet leszokni róla, csak szüneteltetni lehet az ivást. A tehetséges riporternőt különösen érintette a szakember által említett megnemértettség, ami csak fokozta depresszióját.

A művészlét és szenvedélybetegség összefüggéseinek kérdéskörét a végtelenségig lehetne fejtegetni. Gondolkozhatunk miérteken, vagy eltöprenghetünk azon, van-e megoldás - sőt, egyáltalán kell-e, hogy legyen. De mást is tehetünk - elfogadhatjuk, hogy van, aki másként működik, aki nem tanul a hibájából, aki bonyolultabb szerkezet, mint ami mi egyáltalán el bírunk képzelni. A harag jogos. A sajnálat is helyénvaló. Ítélkezés helyett azonban inkább arra figyeljünk, hogy a mi döntéseink olyanok legyenek, hogy soha ne kelljen kimondanunk, amit Stohl Andrásnak: "kettétört az életem".


Még több hír és érdekesség a StoryOnline-on
Stohl: "Két ember él bennem"
Megölte feleségét a tévés

Story Női Extra
Tévéműsor
01:35 Portré
00:00 Himnusz
Hirdetés
Hirdetés

Sikertelen kapcsolódás
 
  • polc.hu
  • Online ár:
  • Ft
  • Eredeti ár: Ft
  • % megtakarítás
További könyvajánlatok:
  • Online ár: Ft
  • Online ár: Ft
  • Online ár: Ft