Hirdetés
  Cseke Katinka mégsem lehet boldog túlsúlyosan
  Bajor nem tartja magát vasárnapi apukának

Szőke Zoltán és Dragan Milunovits

"A meditáció segíthet kilábalni a válságból!"

2009. szeptember 24., csütörtök 16:00

Manapság, amikor annyi a baj a világban, s az élet minden területén érződik a válság, ritka dolog, ha valaki azt mondja, tökéletesen boldog és elégedett az életével. Márpedig Szőke Zoltánnál boldogabb, s kiegyensúlyozottabb embert keresve sem találni manapság.

Hirdetés

Azok, akik nem ismerték közelebbről, nem is gondolnák, hogy nem volt ez mindig így. Két évvel korábban kétségbeesetten kereste a kapaszkodókat az életben, mert elmondása szerint besokallt a stresszel teli hétköznapok taposómalmától.
Fél évvel korábban a StoryOnline-nak adott exkluzív interjújában már említette, hogy rendszeresen meditált. Akkor még azonban nem akart részletesen mesélni arról a módszerről, ami megváltoztatta az életét.
Most úgy döntött, barátjával és meditációs mesterével, Dragan Milunovits-csal beavatják az olvasókat a titokba.
Draganék zuglói otthonában beszélgettünk.

Szőke Zoltán: Sokat gondolkodtam azon, egyáltalán beszéljek-e arról, ami velem történt az elmúlt két esztendőben. A folyamatról, ami lényegében az egész életemet megváltoztatta. Hiszen idehaza még nem mindenki nyitott a keleti kultúra csodamódszereire, amelyek pozitívan hatnak az ember testi és lelki egészségére. Aztán úgy döntöttem, elmesélek mindent őszintén. Úgy vagyok vele, hogy ha a példámmal akár csak egyetlen embernek is tudok segíteni, vagy irányt mutatni, akkor már megéri róla beszélni. A Drágival való találkozásunk előtt már hónapok óta kerestem valamit. Egy forráspontot, amire rá tudok kapcsolódni, s amivel le tudom állítani magamban azokat a zavaros gondolatokat, amelyek évek óta a fejemben, vagy a lelkemben voltak. És tudtam, hogy ezt képtelen leszek egyedül megoldani.

Találd meg a társad! Klikkelj és regisztrálj most!
(x)

Szőke Zoltán és Dragan Milunovits

Mi bajod volt konkrétan? Biztos vagyok benne, hogy rólad ismeretlenül sem feltételezte volna senki a képernyőn, vagy az újságokon keresztül, hogy nem vagy egyben. Hiszen szép családod van, stabil munkád, országos hírneved...

- Évek óta egy őrült taposómalomban éreztem magam, s ettől egy idő után besokalltam. És mint minden ember, valójában én is félelemben éltem. Ezért kerestem kapaszkodókat, de sokáig nem találtam. Ráadásul voltak egyéb belső harcaim is. Ugyanis azoktól az emberektől, akikre korábban példaképként tekintettem, a sok hasznos dolog mellett, rengeteg hasztalan dolgot ellestem, és beépítettem a saját személyiségembe. S csak évekkel később jöttem rá arra, hogy mindezekkel a beépített tulajdonságokkal tulajdonképpen már nem is voltam önmagam. Már az is óriási dolog volt, hogy egyáltalán eljutottam eddig, felismertem a problémákat, és tudtam, hogy ki akarok szállni ebből. Feltettem magamnak a kérdést, hogy miért kell nekem ezekkel a problémákkal, ezekkel a rettenetes belső csatározásokkal kelnem és feküdnöm? Első célom tehát az volt, hogy megszabaduljak ezektől a rosszul beidegződött szokásoktól.

És megszabadultál tőlük?

- Ez egy folyamatos takarítás, mert évtizedekről van szó. De jó úton haladok.

Ott tartottunk, hogy elkezdtél valamilyen módszert keresni.

- Mivel gyerekkorom óta megmagyarázhatatlan vonzódást érzek a keleti filozófia iránt, ezért kézenfekvő volt, hogy ezeknél a módszerek közt kutatok. Magam sem tudom egyébként, miért hívogat ennyire a keleti életmód, nyilván valamelyik előző életemben közöm volt ahhoz a világhoz. Eleinte voltak próbálkozásaim különböző harcművészetekkel, ahol az edzéseknek egy része a belső éned elcsendesítése, hogy így készülj fel a fizikai megmérettetésre, de rájöttem, az nem az én világom. Később leírtam egy papírra, hogy milyen további technikák jöhetnének számításba. Ezek között volt a chi kung, a jóga és a meditáció is. Majd részletesen utána olvastam, hogy hosszú távon melyik mit nyújtana. Így lett számomra egyértelmű a meditáció.

A családod tudott a vívódásaidról?

- Természetesen. Ilyen dolgokat egyébként is csak kizárólag Anikóval, a feleségemmel tudok megbeszélni. És nem azért, mert épp ő van kéznél, hanem nála jobb tanácsadóm még nem volt az életben. Nem pusztán gyávaságból nem lépnék meg dolgokat nélküle, hanem ostobaságnak tartanám, ha nem konzultálnék vele nagyobb döntések előtt. Márpedig ez az útkeresés igenis fordulópont volt az életemben. Ekkor jutott eszébe Anikónak, hogy van egy szintén Délvidékről származó ismerőse, "a Drági", aki évek óta meditációval foglalkozik, ezt tanítja. Abban a pillanatban vettem is a telefont, és felhívtam. Az összes panaszomat rázúdítottam szegényre, de nyugodtan végighallgatott, s azt mondta, tud segíteni. Meg is beszéltünk egy találkozót másnapra. Gyakorlatilag akkor kezdődött az én átalakulásom, amiért azóta sem tudok eléggé hálás lenni Dráginak.

Dragan Milunovits: Azért én is köszönettel tartozom Zolinak. Ez kölcsönös, oda-vissza alapon működő segítség volt. Hiszen az igazsághoz hozzátartozik, hogy bár 16 éven át folyamatosan embereken segítettem, mégis, az utóbbi hat esztendőben kissé visszavonultam. Átalakuláson mentem keresztül, ezért nem foglalkoztam olyan intenzíven emberekkel, mint korábban. Szünetet tartottam a tanításban, de saját magam közben folyamatosan tanultam, új ismereteket szereztem. Aztán jöttek Zoliék, s ahogy elkezdtem tanítani, újra lelkesedtem én is. Egyébként is látom, milyen nagy a baj a világban, ezért valamilyen módon segíteni kell. A folyamat azonban korántsem rövid. A problémák ugyanis eredendően az emberek gondolataiban élnek. Mindent a gondolatok vezetnek, és a körülöttünk lévő világban is minden azon alapul, hogyan tudják ezeket a gondolatokat befolyásolni, vagy rabul ejteni. Éppen ezért a Síva (csend) meditáció, ahogy a nevében is jelzi, a gondolatmentes csendre épül. Valójában egy elmélyülési technikáról van szó, hogy az állandó gondolati körforgásból kikerülj. A folyamat során meglovagolunk egy specifikus "gondolatot" egy Ősi hangot, aminek nincs jelentése , viszont harmonizálja az egyént. S amikor ez a gondolat is elszökik az elmédből, akkor ott maradsz az ürességben. Ez egy teljesen új dolog, ami nem csak a meditációból tevődik össze, hanem sok-sok egyéb figyelős technikából is.

Mikor volt ez a bizonyos első találkozás?

Zoli: Két éve. Katartikus élményként éltem meg már a legelső meditációt is. Szavakkal szinte leírhatatlan az érzés, amikor meditativ állapotba kerültem. Azt éreztem, hogy újra találkoztam önmagammal, ezért abba sem akartam hagyni. Döbbenetes volt az a belső csend, amit tapasztaltam. Előtte fel sem fogtam, mit jelent az, amikor kikapcsoljuk az agyunkat.

 

"Ezzel a módszerrel igenis jobbá tehetjük az életünket"

 

Pedig a hétköznapi ember általában a meditáció fogalmán pont a gondolkodást érti.

Dragan: Igen, de az nem meditáció. Az inkább az "itt sem vagyok" történet. Ám amíg gondolunk valamire, addig az agy folyamatosan dolgozik. Akarva-akaratlanul jönnek a gondolatok, és ettől az ember nem tud kikapcsolni. Amikor az ember alszik, akkor sincs kikapcsolva az agya. Kivétel ez alól a mély alvás, ami ahhoz szükséges, hogy egyáltalán életben maradj. Akkor vagy teljesen kikapcsolva. A mélyalvás egyébként hasonló a meditáció állapotához. A meditáció ugyanis éberen regenerál úgy, mintha mélyen aludnál.

Zoli: Noha már két éve meditálok folyamatosan, minden egyes alkalom ugyanolyan nagy élmény, mint az első. Elmondhatatlan az a biztonság, a nyugalom, a melegség, és a csend, amit ilyenkor tapasztalok. Pedig ez minden emberben ott lapul, csak kevesen találják meg az eszközt, hogy ezt a fajta lelki békét elérjék. Amíg meditálunk, harmóniát teremtünk a külső és a belső kozmosz között. Egyesítjük a végtelent. S ahogy egyre gyakorlottabb vagyok a meditációban, azt vettem észre?

Drági: ...hogy több a zöld lámpa az életedben.

Zoli: Igen, pontosan ezt. Mintha egy láthatatlan kéz elhessegetné az utamból a problémákat, a napi gondokat. Mintha már a konfliktushelyzetekben is kívülről látnám magam a világban. Sőt, már jó előre felismerem a még csak készülődő konfliktus helyzetet, és tudom, hogy ki kell abból maradnom. Sajnos a stressz okozza a rengeteg feszültséget bennünk. Emiatt vagyunk agresszívek, hirtelenek, ezért ugrunk mindenre. Az ego felül kerekedik a lelkünkön, s az irányít. A meditáció viszont a rossz egodnak gyeplőt ad a szájába, a jó egodat pedig kibéleli. Ezzel a technikával nem tudsz mást tenni, mint nyugodt lenni és mosolyogni. Főleg a konfliktushelyzetek válnak nevetségessé, amelyekbe korábban beleugrottál.

Hogyan reagált a környezeted a változásaidra? Mit szóltak például a kollégáid, akik ismerték a heves természetű, mindenre azonnal ugró Szőke Zolit?

- Látod, pont ez volt az igazi fokmérője a dolognak. Folyamatosan jöttek a kérdések, hogy mi történt, mitől változtam meg ennyire.

Meséltél nekik a meditációról?

- Eleinte nem. Viszont amikor egyre több pozitív visszajelzést kaptam, boldogan újságoltam. És elgondolkodtam, hogy tulajdonképpen miért ne osztanám meg ezt mindenkivel. Hogy van egy módszer, amivel jobbá tehetjük a saját és mások életét. Itt ez a válság, a sok szörnyűség. Ha valaki tud valamit, annak meg kell osztania másokkal is, hogy előre tudjunk haladni az életben. Nem beszélve arról, hogy ha többen műveljük ezt a meditációt, az sokkal hatásosabb. Ha mondjuk egyszerre ketten meditálunk, akkor duplázódik a hatás. Ha négyen, akkor megnégyszereződik.

Mennyire személyes a technika? Ugyanazt csinálja mindenki egy ilyen meditáció során?

Dragan: Nem. Szubjektív minden egyes meditáció. Találkozni kell az illetővel és átbeszélni a problémáit. Minden problémára van valamilyen megoldás. Zoli is egy bizonyos problémával jött hozzám. Számtalan módszer létezik. Több mint száz technikája van az elcsendesülésnek, a gondolatok kijátszásának. Annak, hogy megtaláld magad a pillanatban. Sajnos a legtöbben a jövőben, vagy a múltban élnek, nem pedig a jelenben. Pedig ez lenne a legfontosabb.

Zoli: Ha jól belegondolunk, valójában egy rettegés az élet. Sokan a korábban megélt negatív dolgokból építkeznek, annak alapján tervezik az életünket. Amikor gyereket nevelünk, minden pillanatban azt mondjuk, jaj erre vigyázz, nehogy eless, stb. Aztán a szomszédok, a barátok is elmondják, mire vigyázzunk, sőt a tévében is a rádióban is ezt látjuk, ezt halljuk. Milyen élet ez, ha folyton tartani kell valamitől? A meditáció megtanít arra, hogy a pillanatot éld meg. Abban pedig nincs félelem.

 

"A csend a legmélyebb pihenés a világon"

 

Dragan: Ha csend van benned, nem lehetsz máshol, csak a pillanatban. A csend ugyanis a jelenben van. A jelen a kulcs. Mert akkor nincs aggódás, nem vetíted előre a problémákat. Zoli említette imént a felpörgött életet. Úgy gondolom, nem feltétlenül azzal van a gond, hogy felpörgött az élet, és verseny van, hanem ,hogy legyen egy módszered amivel felkészíted magad a napi kihívásokkal járó stresszes helyzetekre és ezek kivédésére . És mivel tudsz felkészülni? Ha pihensz. Vagyis az alvással és az álmokkal. Esetleg relaxálsz mellette, vagy sportolsz. Sokan más-más tevékenységgel próbálják kipihenni az előzőt. Nem jó ez így. Mindenki életébe kell egy olyan technika, amivel önmagát még pluszban ki tudja pihenni a megnövekedett körülményekhez képest. Ezt Zoli jól meglátta, hogy a meditációval kapott egy pluszt. Ugyanis a csend a legmélyebb pihenés. Aki meditál, egyetlen másodperc alatt képes lehet úgy feltöltődni a jelenben, hogy utána még órákig tisztán tud gondolkodni. A benne lévő haragot és feszültséget pedig kreatív folyamatokká tudja alakítani ahelyett, hogy őrjöngene egy adott szituációban. Egyébként nincs ebben semmi hókuszpókusz, mert nagyon egyszerű a technika.

Hol lehet a leghatékonyabban meditálni?

- Bárhol. Akár otthon, buszon, autóban, vagy éppen repülőgépen utazva is lehet. Nincs ebben semmi különös, egy széken ülve is tökéletes az eredmény, nem kell hozzá lótuszülésben ülni. Napi kétszer 25-30 perc - személyre szabottan - , reggel és este tökéletes regenerálódást jelent. Mint már említettem, igyekszünk megtalálni az adott személyre jellemző technikát. Az egyik leghatékonyabb kétségkívül az őshang-technika, amelynek során egy személyre szabott őshangot használunk. Ez egyfajta rezgés, vagy hangzás, amelyekkel a gondolatokat helyettesítjük. Amikor a meditáció során ez az őshang is eltűnik az agyból, az a MOST pillanata. Akkor kerül az ember a jelenbe. Ilyenkor érzi azt, mintha ki lenne bélelve a környezete. Kiegyensúlyozott jókedv veszi körül, nem érzékeli, hol van. Kitágul a személyisége. Nem érzi, hogy be van zárva a testébe, vagy a fejébe. Mert a legtöbb ember a fejébe zárva érzi magát, a fejében él. A fejből eljutni oda, hogy érzékeljük az egész testünket, már az nagy dolog. A meditációnak továbbá gyógyító hatása is van, például visszafordíthatja a kialakulóban lévő betegségeket is a szervezetben.

Zoli: A meditációt, úgy általánosságában, már sokan kutatták, és a tudomány is hajlik arra, hogy elismerje ennek az előnyeit, hatásait. Sok országban már az egészségügyben is alkalmazzák. Pl. olvastam, hogy a magas vérnyomást, és keringési zavarokat is vissza lehet vele állítani.

A család többi tagja is megtanult meditálni?

- Igen. Velem egy időben a feleségem, Anikó is megtanulta a technikát. Jó ideig ketten meditáltunk otthon. Aztán a fiainknak feltűnt, hogy rendszeresen félrevonulunk, s megkérdezték, mit csinálunk. Miután elmeséltem nekik, érdeklődtek, hogy ez rájuk is jó hatással lenne-e. Mivel Drágitól tudtam, hogy ez a fiatalok számára is csak előnnyel jár, így ők is megtanulták. Félévkor kezdték el, és év végére nagyon sok négyest ötösre javítottak. Sokkal jobban tudtak koncentrálni az iskolában is. Sokszor négyesben is meditálunk, nincs is ahhoz fogható érzés, amikor megnégyszerezzük az energiánkat. Szeretném, ha a példámon keresztül mások is meg tudnák teremteni önmaguk számára a lelki békét. Drági barátommal távoli terveink között szerepel, hogy erre hivatalos formában is lehetőséget teremtsünk, s minél több embert megtanítsunk meditálni.

 

 

 szöveg: Sándor András

Ki is valójában Szőke Zoli mestere?

"Milunovits Dragan: 1965 augusztus 3-án 5 óra 45 perckor született, Zentán. Gyerekkként eléggé visszavonult volt, már akkor is nagyon mélyen foglalkoztatták a természeti és főleg a természetfeletti jelenségek. Meditációval 1982 óta foglalkozik. Huszonhárom évig A Maharishi féle nemzetközi meditációs társaság aktív szervezője, majd 1990-től sikeres oktatója volt. Svájcban főiskolai diplomát szerzett a kreatív intelligencia tudományából, majd Hollandiában a Maharishi Nyitott Egyetem tanáraként vezette a MOU műholdas oktatási TV csatorna Magyar nyelvű adását. Néhány éve visszavonult és azóta a saját útját járja. Az asztrológiát nyugati és keleti tanítóktól, majd később főleg saját tapasztalatából sajátította el. Most indiai asztrológiával, Síva csendmeditációval, életmód-tanácsadással, ájurvédával (india ősi természetgyógyászatával), zene és hangterápiával, keleti nyelvek tanulmányozásával és indiai szakácsművészettel foglalkozik. Több mint ezer asztrológiai konzultációt tartott Magyarországon és több más országban is. Jelenleg barátaival egy teljesség központú, főleg az asztrológián és ájurvédán alapuló, tudatosságot fejlesztő holisztikus meditációs iskola létrehozásán dolgozik."

 


Story Női Extra
Tévéműsor
00:30 Rejtjelek
Hirdetés
Hirdetés

Sikertelen kapcsolódás
 
  • polc.hu
  • Online ár:
  • Ft
  • Eredeti ár: Ft
  • % megtakarítás
További könyvajánlatok:
  • Online ár: Ft
  • Online ár: Ft
  • Online ár: Ft