Fedél nélkül maradnak a sztárok?
  Bogárkától a Batmobile-ig: szeretnél egy álomautót?

Deviza mizéria: sztár és nem-sztár együtt ül a szószban

2011. szeptember 29., csütörtök 07:00

Egyre többször számolnak be arról a hírekben, hogy az annyira irigyelt hírességek is komoly bajba kerültek a devizahitelek törlesztőrészleteinek az "elszabadulása" miatt. Vajon létezik kiút ebből a kátyúból?

Hatalmas viharokat kavart már eddig is azoknak a kétségbeejtő helyzete, akik néhány éve belevágtak, és kisebb, de inkább tetemesebb összegeket vettek fel deviza alapú jelzáloghitelből. Úgy tűnik, szinte az egész ország érintett! A hírességek közül van, aki kamerába, más napilapnak vagy internetes site-nak vallott arról, hogy maga is bajban van.

Megszólalt Kálloy Molnár Péter színész, aki a házára vett fel kölcsönt, míg az énekesnő, Baby Gabi - leánykori nevén Szklenár Gabriella - és a fitneszlady, Bíró Ica például a vállalkozásába fektette a pénzt, de a profitot mára lekörözte a felgyülemlett adósság... A sajátos humoráról közismert Hajdú Steve pedig az autójának megvásárlásához vett igénybe banki segítséget, aminek most fizeti meg igazán az árát. De Kökény Attila, Szorcsik Viki, Gregor Bernadett, Csollány Szilveszter és Mérai Katalin szintén megjárta a devizahitellel. Kérdés: ha már bekövetkezett a baj, mit lehet tenni?

Lehetséges kiutak bajba jutott devizahitel-adósok részére:
1. A hitel futamidejének díjmentes meghosszabbítása, jogszabályban előírt rendelkezések alapján: 2010. november 27-től a lakáscélú jelzáloghitellel rendelkezőknek lehetőségük van erre ? amennyiben nem került sor a futamidő hosszabbítására az ezt megelőző öt évben. A törvény szerint minimum 90 napos késedelem esetén a lakáscélú jelzáloghitellel rendelkezők kezdeményezhetik hitelük futamidejének egyszeri, díjmentes, maximum 5 évvel történő meghosszabbítását, amit a pénzügyi intézmény csak alapos indokkal utasíthat el.
2. A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások által kialakított saját termékek, konstrukciók igénybevétele:
- Türelmi idő vagy tőketörlesztési moratórium lehetősége.
- Átütemezés, futamidő hosszabbítása.
- Hitelkiváltási célú jelzáloghitelek.
- Havi törlesztőrészlet mértékének fixálása forintban (ez gyakorlatilag egyenértékű az árfolyamrögzítéssel).
3. A rögzített árfolyamon való törlesztés lehetősége, amit a kormányzati adósmentő csomag részeként fogadtak el.

Tipp: Mit jelent az árfolyamrögzítés?
Ennek a segítségnek az igénybevételével a fizetési terheink átmenetileg(!) mérséklődnek: a konstrukciónak köszönhetően a forint-deviza árfolyam-változások hatásai a hitel törlesztőrészleteiben egy átmeneti - maximum 36 hónapos - időszakban nem mutatkoznak meg. Ám ezután az időszak után ismét az aktuális piaci árfolyam lesz a mérvadó: a hitelt a korábbi feltételek szerint kell tovább törleszteni.

Mindeközben az árfolyamrögzítés időszaka alatt egy gyűjtőszámlán felhalmozódott különbözet további hitelfelvételt jelent, amelyet kamatokkal együtt, ugyanúgy havi részletekben, kell visszafizetni, ahogyan az eredeti kölcsönt. Jó ha tudod azt is, hogy az árfolyam rögzítésének időszaka alatt csak az árfolyamváltozások hatásai szűnnek meg időlegesen, de a kamatváltozásokat a bank érvényesítheti a konstrukciótól függően.

Ezért árfolyamrögzítést akkor érdemes igénybe venni, ha komoly törlesztési gondok fenyegetnek, de anyagi helyzeted várhatóan kedvezőbbre fordul egy-két éven belül, és a többletterheket akkor már inkább tudod vállalni. Mivel a jelen gazdasági helyzetben ez elég nehezen megjósolható, érdemes fontolóra venni az 1. és 2. pontban említett áthidaló lehetőségeket.

Még több hasznos infót itt találsz, ha fizetési nehézségekkel küszködsz >>  

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával


Még több hír és érdekesség a StoryOnline-on
Fedél nélkül maradnak a sztárok?
Szegény sztárok: Van kiút az adósságból?

Story Női Extra
Tévéműsor
00:00 Himnusz
00:00 M3

Sikertelen kapcsolódás
 
  • polc.hu
  • Online ár:
  • Ft
  • Eredeti ár: Ft
  • % megtakarítás
További könyvajánlatok:
  • Online ár: Ft
  • Online ár: Ft
  • Online ár: Ft