Kockázatos játék vállalkozó kedvűeknek
  Már nem hagyják magukat a sztárok

Új remény az eladósodottak számára

2012. május 3., csütörtök 07:00

Egyre több embernek okoznak nehéz pillanatokat a jóhiszeműen - és néha talán meggondolatlanul - felvett kölcsönök, ebben különösen a devizahitelesek érintettek. Vajon létezik megoldás számukra?


Az emelkedő svájci frank, japán jen és euró árfolyam nemcsak a hétköznapi emberek, de a hírességek költségvetését is mélyen érinti. Egyre többen panaszkodnak arról, hogy nem bírják már anyagilag a törlesztéseket. Mint arról korábban is írtunk, az érintettek között van Kálloy Molnár Péter, Bíró Ica és Hajdú Steve. Azóta pedig ehhez a spontán létrejött, "elit" klubhoz csatlakozott az elismert színész-rendező Rudolf Péter, a bevállalós rapper, Ganxsta Zolee, és az Omega örökifjú frontembere, Kóbor János is.

Tavaly mintegy 100 ezren tudtak élni a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés lehetőségével - de a reménykedők közül sokan hoppon maradtak. Számukra jó hírünk van: egy április 1-től hatályba lépett módosítás alapján újra nyitva áll a lehetőség az ingatlancélú devizahitellel és a deviza alapú ingatlanlízinggel rendelkezők számára - bizonyos feltételek fennállása esetén -, hogy a pénzügyi intézményeknél igényelhessék az úgynevezett árfolyamrögzítés lehetőségét.

Tipp: Mit jelent és kinek segíthet az új árfolyamgát?

Az új árfolyamrögzítés azokra a deviza alapú kölcsönökre és pénzügyi lízingszerződésekre vonatkozik:
- melyet természetes személyek vettek igénybe adósként vagy adóstársként,
- a tartozást euróban, japán jenben vagy svájci frankban tartják nyilván,
- a törlesztési kötelezettséget forintban teljesítik és
- a kölcsön fedezete magyarországi lakóingatlan.

Azoknak, akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel, a közjegyzői okiratba foglalt tartozáselismerő nyilatkozat átadása utáni második törlesztési esedékességi hónaptól, rögzített árfolyamon számítják át törlesztő részletüket forintra az intézmények. A pénzintézetek svájci frank esetén 180 forintos, az euró esetén 250 forintos, a japán jen esetén pedig 2,5 forintos árfolyamot alkalmaznak az árfolyamrögzítés ideje során. Az új konstrukcióban a tényleges és a rögzített árfolyamon számolt törlesztőrészletek közötti különbséget az árfolyamrögzítés időszakában egy gyűjtőszámlán, kétfelé bontva tartják nyilván a hitelintézetek.

A kétfelé bontott árfolyam-különbözetnek az a része terheli a hiteladóst, amely törlesztőrészlet tőkerészének árfolyam-különbözetére esik, ez halmozódik a gyűjtőszámlán. Míg a kamat- és kamatjellegű díjai úgynevezett mentesített követelésrészek. Ennek megfizetése az államot és a hitelt nyújtó pénzügyi intézményt terheli, tehát nem a hiteladós fizeti meg. Azért, hogy az esetleg túl magasra szökő árfolyamok ne rójanak további terhet a devizahitellel rendelkező családokra, megállapításra került az a legmagasabb devizaárfolyam is, amelyen felül már a gyűjtőszámlahitel egyenlege sem növekszik tovább.

Az árfolyamrögzítés lehetőségével csak azok a devizában eladósodott lakossági ügyfelek élhetnek, akik az alább felsorolt valamennyi feltételnek megfelelnek az első rögzített árfolyamon történő törlesztésig:
- a devizakölcsön fizetési késedelme nem haladja meg a 90 napot,
- a hiteladós nem áll fizetéskönnyítő program hatálya alatt, illetve az ilyen programban való részvételét legkésőbb a rögzített árfolyam alkalmazásának kezdetéig megszünteti,
- a devizakölcsönnek a folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított forint összege nem haladta meg a 20 millió forintot,
- amennyiben a devizakölcsön fedezetéül szolgáló lakóingatlant több pénzügyi intézmény által alapított jelzálogjog terheli, e zálogjog által biztosított egyik követelés esetében sem áll fenn 90 napot meghaladó késedelem, illetve az ingatlanra nincs folyamatban lévő végrehajtás,
- pénzügyi lízingszerződés esetén a szerződést a felek 2011. december 15. előtt kötötték.

A kérelmek benyújtásának legkorábbi időpontja:
- A közszférában dolgozók esetében 2012. április 1., azaz a törvény hatályba lépését követően azonnal.
- A nem közszférában dolgozók esetében a hitel célja szerint megbontásra kerül:
a) a lakáscélú kölcsönnel, és lízinggel rendelkezők esetében 2012. június 1.,
b) a nem lakáscélú devizakölcsönnel (szabad felhasználású devizakölcsönnel) rendelkezők esetében 2012. szeptember 1.

2012. december 31-ig kezdeményezhetik az ügyfelek a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés megkötését az adott pénzügyi intézménynél. Abban az esetben, ha az adós minden szükséges dokumentumot az intézmény rendelkezésére bocsátott, szerződés megkötésére 60 napon belül sor kerülhet. A gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés megkötéséért a pénzügyi intézmény semmilyen költséget nem érvényesíthet.

Hasznos linkek:
Bővebben az árfolyam rögzítéséről >>
Árfolyamgát-szimulátor >>

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában:
www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink


Még több hír és érdekesség a StoryOnline-on
Kockázatos játék vállalkozó kedvűeknek
Jól bevásárolt a sztár

Story Női Extra
Tévéműsor
00:00 Himnusz
00:00 M3

Sikertelen kapcsolódás
 
  • polc.hu
  • Online ár:
  • Ft
  • Eredeti ár: Ft
  • % megtakarítás
További könyvajánlatok:
  • Online ár: Ft
  • Online ár: Ft
  • Online ár: Ft