Sandra a '80-as évek gigasztárja visszatért!
  Nyerj páros belépőt az OTP Klub Gourmet Fesztiválra!

LACCA - az új divat

2012. december 19., szerda 14:50

"A külső, a stílus, az elegancia világéletemben fontos volt számomra. Nem divattervezőnek készültem, viszont öltözködni mindig szerettem. Magamnak kezdtem el tervezni, s egyre többen mondták a környezetemben, sőt, anyukám környezetében is, hogy tervezzek nekik is. Fiatal és elegáns, kicsit franciás, rendezett vonalak, de mégis kicsit pimasz, s nagyon praktikus - ilyen jelzőket mondtak a ruháimra. Gondoltam, akkor belevágok" - meséli Apáti Edit a LACCA Divatszalon 30 éves vezető tervezője.

A soron következő Story Gálán a közönség által megszavazott "legjobban öltözött művésznek" a LACCA Divatszalon külön díját adományozzák. Az egyre divatosabb fiatal tervező ideje nagy részét anyagvadászattal tölti. "Mindent az anyag dönt el". Nem úgy dolgozom, hogy rajzolok, s aztán eldöntöm, milyen anyagból lesz jó, amit megterveztem, hanem az anyag az, ami gyakran inspirál: milyen szép lenne ebből egy ruha, egy kiskabát. S aztán meg is születnek a modellek. "Van ez a spirálfüzetem, tele nőalakokkal, amit azért hordok mindig magamnál, hogy azonnal le tudjam skiccelni, ami eszembe jut, bárhol járok is."

Edit pici kora óta szereti maga körül a rendet, ez a formáiban is meglátszik: kedveli a befejezett, lezárt vonalakat, a mandzsetták, gallérok mindig hangsúlyosak a LACCA modelleken. Nem véletlen tehát, hogy a LACCA business stílusú ruhái aratnak, miközben a koktél- és estélyi ruhák is Edit franciás stílusának jellegzetes vonásait hordják magukon. Osztálytársai egyébként úgy emlékeznek rá, hogy "Edit már a gimiben is kosztümben járt". Ami persze nem egészen stimmel, nekem is megvoltak a Martens bakancsos, farmeros éveim, de nyilván változik az ember. Nincs kedvenc színe, viszont minden kollekcióban visszatérő elemként megjelenik a jellegzetes LACCA-piros. Hogy mi a LACCA specialitása? "A ruha !"  vágja rá Edit. Mármint, hogy nem a szoknya a felső, a többrészes, hanem a ruha. Amely egyszerű, amelybe csak bele kell bújni, amely praktikus, könnyen kezelhető, s amely mégis a legnőiesebb.

Ilyenkor persze már javában készül a jövő évi tavaszi-nyári kollekció, 15-20 új modell. Ezeket a divatbemutatókon és a Szalonban is természetesen meg lehet vásárolni. Minden modellt a vásárlókra igazítanak. A LACCA modellek szerencsét hoztak. Sok jó történet fűződik a LACCA modellekhez. Egy fiatal lány hosszan válogatott Edit új modelljei között, majd végül kiválasztott egy csinos, csíkos, elegáns, kicsit Adurey Hepburn-ös ruhát, s hozzá megfelelő kiegészítőket. Pár hét múlva jelentkezett, s elmesélte, hogy állásinterjúkhoz válogatta a ruhákat. El is ment az elsőre, ahol remekül ment a beszélgetés, és sokkal magabiztosabbnak érezte magát a ruhánkban. Nem sokkal később megkapta az értesítést, felvették. Mikor bement aláírni a papírokat, az egyik felvételiztető félrevonta: "nagyon meggyőző volt a felvételi beszélgetésed. Mondd, hol vetted ezt a ruhát?"

A család divatra adta a fejét A magyar családi vállalkozásban működő LACCA Divatszalont Edit édesanyjával hozta létre. Butikokat működtetett a család, de nem voltak megelégedve azokkal a modellekkel, amelyeket ebben a kategóriában be tudtak szerezni. "A bóvlit mindig elutasítottuk, az Armani vagy a Chanel modellek viszont - mert ezek tetszenek nagyon Editnek - a többség számára elérhetetlenek. Olyan modelleket szerettem volna, amelyek eredetiek, érdekesek, színvonalasak, ugyanakkor egy magyar átlagos, csinosan öltözni vágyó nőnek nem viszi el a havi fizetését. Elkezdtem rajzolgatni, néhány modellt el is készítettem, s betettük a boltba a többi ruha közé. Ezek általában elfogytak azonnal, így egy idő után már csak LACCA modellekkel foglalkoztunk. Az öltözködni szerető hölgyek szívesen időznek Budapest belvárosában a LACCA Szalonban. Egy hely a Szervita téren, ahol mindenkire kellő figyelem jut, s ha kell, órákig próbálgathatják a modelleket, amíg megtalálják az igazit - méghozzá elérhető áron. Minden modellből kb. 10 darab ruha készül 5-7 méretben, míg az estélyikből természetesen csak egy. Matematikai lehetetlenség, hogy ugyanolyan ruhával találkozzon tehát össze bárki egy hétvégi partyn- nyugtat meg Edit édesanyja, aki a családi szalon gazdasági dolgait intézi. "Sokan kérdezik azt is, hogy fiúknak, férfiaknak miért nem tervezek?" - mosolyog Edit. Nem értek hozzá, az az igazság, az egész más szemet, egész más habitust feltételez. Az viszont természetes, hogy amikor esküvői ruhát készítünk valakinek, illetve egy teljes esküvői kollekciót, menyecskeruhával, koszorús lányokkal, akkor a férjjelölt is megfelelő kiegészítőket kap, spanyol övet, nyakkendőt, ami harmonizál a jövendőbelije ruhakölteményével. Hogy kinek ajánlhatók a LACCA modellek? A legfiatalabbaknak talán nem, de húsz fölött minden lánynak, hölgynek, aki a kicsit visszafogottabb eleganciát részesíti előnyben. Mindenkinek, akinek fontos, hogy praktikus ám roppant elegáns ruhái a legelőnyösebb karaktervonásait erősítsék fel, s a leghátrányosabb fizikai adottságait leplezzék el. Ez a LACCA - filozófia.


Story Női Extra
Tévéműsor
00:00 Himnusz
00:25 Zorro

Sikertelen kapcsolódás
 
  • polc.hu
  • Online ár:
  • Ft
  • Eredeti ár: Ft
  • % megtakarítás
További könyvajánlatok:
  • Online ár: Ft
  • Online ár: Ft
  • Online ár: Ft