Adósság helyett előrelátás
  Einstein unokája nem volt elég okos

Hitelkártya - Nem árt az óvatosság!

2011. augusztus 25., csütörtök 07:00

A hitelkártyát sokan az amerikai filmekből ismerték meg: mindenki azzal fizet, azt tudja kimeríteni, és azt szokták ellopni is. Ilyesmi azonban nem csak a moziban fordulhat elő: ha valaki óvatlan, lehet akár világsztár is, könnyen pórul járhat!

Tavaly esett meg az egyik leghírhedtebb hitelkártyacsalás - kiemelt hírértékét az adta, hogy több filmcsillag is érintett volt az ügyben. Az egyik Beverly Hills-i szépségszalon tulajdonosa gondolta úgy, hogy a bevételeit azzal toldja meg, hogy hamis összegeket terhelt neves vendégei kártyájára. Ehhez először megszerezte a hitelkártyák adatait, majd nem létező kezelések elszámolása után több százezer dollár vándorolt a saját zsebébe. Egyébként a Chez Gabriela Studióban a szépészeti kezelések árai 300 dollárnál (kb. 56 ezer forint) kezdődtek...

Maria Gabriela Perez számos világsztárt károsított meg, köztük Jennifer Anistont, Anne Hathawayt, Halle Berryt, Chert, Melanie Griffitht és Liv Tylert. A legnagyobb összeg, amit egy neves ékszertervező hitelkártyájáról emelt le, 68 ezer dollár volt. A filmcsillagok közül pedig Tyler vette észre először, hogy American Express kártyájára összesen több mint 214 ezer dollár jogosulatlan követelést terheltek 5 hónap alatt. Végül Perezt, aki hasonló bűntényeket már korábban is elkövetett, kilenc hónap házi őrizetre, 3 ezer óra közmunkára és öt év próbaidőre ítélték.

Tipp: Mire jó a hitelkártya?

A hitelkártya olyan speciális bankkártya, melynek segítségével lehetőség van hitelre vásárolni, vagy ha feltétlenül szükséges, készpénzt felvenni, és nem kell a kibocsátó banknál folyószámlát nyitni. Vásárolni azokban az üzletekben lehet vele, ahol feltüntették a kártyatársaság logóját. A vásárlás díj- és kamatmentes akkor, ha a megadott határidőn belül - az úgynevezett türelmi időszak idején - a teljes tartozást megfizettük. A teljes tartozás: a vásárlás és készpénzfelvétel összegéből, valamint az egyéb, a kártya használatához kapcsolódó költségekből áll.

Hitelkártya használatakor a következőkre érdemes figyelni:
- Készpénzfelvételhez csak végszükség esetén használjuk, mert annak magas díja van, és a felvett összegre nem vonatkozik a kamatmentesség sem.
- Fontos tájékozódni előre: ha csak a tartozás egy részét fizetjük vissza, akkor a bank mikortól számít fel kamatot. A kamatmentes periódus után a költségek általában nagyon magasak, a THM (teljes hiteldíjmutató) akár 40-50 százalék is lehet!
- A minimum összeget mindenképp vissza kell fizetni, különben a bank késedelmi pótlékot is felszámol! A minimum fizetendő összeg mértéke bankonként változó.
- Mindig őrizzük meg a kapott bizonylatokat, számlákat, és rendszeresen ellenőrizzük a kártyaforgalmat, hogy szemben a felelőtlen és "túl gazdag" hírességekkel, elkerüljük a csalást.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával


Még több hír és érdekesség a StoryOnline-on
Adósság helyett előrelátás
Miért jó tanulni?

Story Női Extra
Cikkek róla
Tévéműsor

Sikertelen kapcsolódás
 
  • polc.hu
  • Online ár:
  • Ft
  • Eredeti ár: Ft
  • % megtakarítás
További könyvajánlatok:
  • Online ár: Ft
  • Online ár: Ft
  • Online ár: Ft