Hirdetés
  A világ aggódik Bud Spencerért
  Hillary Clinton nagymama lesz

Így gyászolják Márquezt

2014. április 18., péntek 17:00

Barack Obama, Bill Clinton, Shakira és más hírességek is gyászolják szerte a világban a csütörtökön elhunyt Nobel-díjas kolumbiai írót, Gabriel García Márquezt.

Hirdetés
Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke kijelentette: 
"Gabriel García Márquez halálával a világ elveszítette a leggazdagabb képzeletvilágú írói egyikét. Márquez fiatal korom óta egyik kedvencem volt. Gondolataimat családjának és barátainak ajánlom, és remélem, vigasztalja őket a tudat, hogy művei a jövő nemzedékek számára tovább élnek". 

Bill Clinton, az Egyesült Államok egykori elnöke, aki García Márquez barátja volt, így beszélt róla: "Mindig lenyűgözött egyedülálló képzelőereje, gondolatainak tisztasága és érzelmeinek őszintesége. Műveinek mind valós, mind elképzelt színeiben közös emberi természetünk fájdalmát és örömét ragadta meg. Büszke vagyok arra, hogy több mint húsz éven át a barátja lehettem, megismerhettem hatalmas szívét és ragyogó elméjét". 

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a családnak küldött részvétnyilvánításában hangsúlyozta: a Nobel-díjas író Latin-Amerika hangja volt, majd az egész világ hangjává vált. Barroso szerint Márquez "fantáziája gazdagabbá, halála szegényebbé tette az emberiséget". 

Találj társat az új évben! KLIKK és regisztrálj az új társkeresőre, a Storyrandira!
(x)


Francois Hollande francia elnök pénteken így fogalmazott közleményében: "Az irodalom óriásának műveiben egy egész kontinens képzeletbeli világa ragyogott fel. Korunk egyik legbefolyásosabb latin-amerikai gondolkodójává tették újságcikkei, amelyekben elkötelezetten harcolt az imperializmus ellen". 

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, ez idő alatt a főváros, Bogotá minden középületének zászlóját félárbocra eresztik. Santos ezt mondta: "Száz év magány és bánat minden idők legnagyobb kolumbiai írójának halála miatt!" A latin-amerikai elnökök közül mások is megemlékeztek Márquezről. 

Dilma Rousseff brazil elnök így nyilatkozott: "Varázslatos prózájával Gabo - ahogy mindenki ismerte - Macondo falu képzeletbeli világán úgy vezette végig az olvasót, mintha kisgyerekeknek mutatna meg egy új világot. Olvasók milliói zárták szívükbe és lelkükbe páratlan karaktereit". 

Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író egyszer egy veszekedés során úgy megütötte Márquezt, hogy fekete folt maradt a szeme körül. Ő így emlékezett: "Nagy író halt meg, akinek munkái széles körben megismertették nyelvünk irodalmát, és nagy tiszteletet vívtak ki számára. Munkái tovább élnek, újabb és újabb olvasókat nyernek meg maguknak az egész világon". 


Shakira kolumbiai popsztár ezt mondta: "Életedre, kedves Gabo, mindannyian úgy fogunk emlékezni, mint egyszeri és megismételhetetlen ajándékra. Az összes közül ez volt a legeredetibb történet". 

Ian McEwan brit regényíró (Vágy és vezeklés, 2001): "Valóban egyedülálló volt, egészen Charles Dickensig kell visszanyúlnunk, hogy ilyen rendkívüli, a legmagasabb irodalmi minőséget képviselő szerzőt találjunk, aki minden emberre ható meggyőző erővel bírt". 

Gabriel García Márquezt 87 éves korában súlyos betegeskedés után csütörtökön érte a halál Mexikóban. Művei közül a legismertebb a Száz év magány című regénye, amely több mint 50 millió példányban kelt el, és legalább 25 nyelvre fordították le. Márquezt széles körben a legnépszerűbb spanyol nyelvű írónak tartják a 17. században élt Miguel de Cervantes - a Don Quijote szerzője - óta.

Story Női Extra
Tévéműsor
00:40 Rejtjelek
Hirdetés
Hirdetés

Sikertelen kapcsolódás
 
  • polc.hu
  • Online ár:
  • Ft
  • Eredeti ár: Ft
  • % megtakarítás
További könyvajánlatok:
  • Online ár: Ft
  • Online ár: Ft
  • Online ár: Ft